Dřevěné Podlahy

Foto dřevená podlaha

Dřevěné podlahy se v historii lidstva poprvé objevili v dobách krále Šalamouna (Král Šalamoun 970 – 931 př. n. l.) a jsou nejtradičnější podlahovou krytinou od nepaměti až do dnes.  V evropské kultuře byly zaznamenány zmínky o podlahách z hoblovaných prken ve středověku. 16-té století přineslo dřevěné podlahy z exotických dřevin, které byly mořené, skládané do čtverců a pak lakované. Tyto honosné podlahy zdobily paláce, hrady, zámky tehdejších mocnářů.

Svou oblíbenost si dřevěné podlahy drží do dones zejména díky své tepelné a zvukové izolaci, pružnosti, nadčasovému přirozenému vhledu. Díky tomu je dřevěná podlaha v dnešní době jedním z nejmodernějších trendů v oblasti podlahových krytin.

Typy dřevěných podlah

Pro vaši podlahu jsme vám připraveni doporučit, dodat a položit jakýkoliv typ dřevěné podlahy, které jsou v současných trendech na výsluní, či se jedná o atypickou podlahu se specifickými vlastnostmi. Samotné typy dřevěných podlah se dají kategorizovat podle způsobu zpracování dřeva, povrchové úpravy a i způsobu instalace dané podlahy. Níže uvádíme některé oblíbené kategorie dřevěných podlah a stručnou charakteristiku.

Selské prkno
Podlaha selske prkno

Pro selské prkno je typický vzhled podlahy venkovského stavení s věrnou přirozenou kresbou letokruhů, podpořeno různou sukatostí. Prkna mají zkosenou hranu a mohou mít kartáčované povrchy. Tvrzený lak na povrchu umožňuje snadnou údržbu a prostě jednoduše probudí ve vás ten správný pocit teplého domova.

Podlahové palubky
Podlahove palubky

Zjednodušeně lze říci, že podlaha z podlahových palubek je podlaha z prken. Obvykle se prkna šroubují na pevný rošt, Jednotlivá prkna mají tloušťku 2 až 3 cm a mohou být opatřena i spojovacím perem a spojovací drážkou. Velmi často jsou používány prkna smrková, ale není neobvyklé ani užití listnatých stromů a nebo modřínu. U tohoto typu podlah je nutnu brát na vědomost objemovou nestálost a to že dřevo  v závislosti na vlhkosti pracuje.

 

Dřevěné parkety
POdlaha parkety pokladani

Jak již bylo zmíněno v úvodu, tak historie parket je datována někdy na začátek 16 století. Parkety si do dnes drží vysokou oblíbenost. Tradiční vzor rybí kostry je dodnes velmi oblíbený a obvykle jednotlivé parkety jsou nejčastěji z dubu, buku, případně jasanu. 

Parkety se vyrábí jednovrstvé nebo vícevrstvé. Rozdíl je ve složení a také ceně. Jednovrstvé parkety jsou vyrobeny z masivního dřeva, levnější varianta vícevrstvých parket má vrchní opracovanou vrstvu z masivního dřeva, spodní vrstva je pak z běžného dřeva.

Vícevrstvé dřevěné podlahy
Více vrstvá podlaha palice

Velice oblíbenou variantou dřevných podlah jsou podlahy vícevrstvé. Svou konstrukcí, kdy jsou jednotlivé vrstvy dřeva na sebe křížem klížené, prakticky eliminují všechny neduhy dřevěných podlah. Samotná cena, životnost vícevrstvé podlahy se odvíjí od tloušťky a typu dřeviny nášlapné vrstvy.

Vícevrstvé dřevěné podlahy lze pokládat celoplošným lepením, tak i plovoucím způsobem.

Pomohli vám tyto informace při výběru vaší budoucí nové podlahy ? Pokud ne, tak neváhejte nás kontaktovat s dotazy a my vám poradíme, jak dál a jakou podlahu vybrat.  V případě, že máte jasno jaká podlaha je pro vás ta správná, jsme připraveni podlahu dodat a položit.